Friday, January 18, 2013

Setting Up Premiere Pro For 5.1 Sound

This topic came by my today on an online mail list. How do I set up Premiere Pro for 5.1 Surround Sound Mixing ? 

It takes about a minute to do :

1. Go to Premiere Pro  prefs ->audio hardware. Select your hardware I/O. This needs to be hardware at least 6 output channels. It could be 6 discreet analog outputs like my MXO2 Rack, SDI or AES. If its SDI then you'll probably need a couple of audio dembedders that can give you analog audio from the SDI stream.

2. Go to PP prefs ->audio output mapping. Select your hardware I/O device in the top drop down menu. You'll now see all the audio channels in the rightmost column showing 1-however many outs your device has. Right next to that will be a series of icons showing where each audio channel is being mapped to which 5.1 channel or stereo channel. You can drag the icons around to change if you need to

3. Last step : create a new TL. In the dialog that opens, go to the tracks tab and change Audio-> Master  to 5.1. Please note : if you go back to the presets tab you'll reset whatever you did on the settings and tracks tab. dopey... but once you have it setup you can save the preset and use that going forwards.

In the Tracks tab you can also setup the default audio tracks for your TL including a 5.1 track if you need it as well as submix tracks

FWIW PP supports mono, stereo, 5.1, and 16 track outputs 

the Surcode thing is only for AAC audio encoding on output.

Well thats it for now... as always more coming. Some new lens reviews are certainly in the works, and I'm trying to get out at least one video review I've got shot... just need the time !

Thursday, May 17, 2012

How To Get Your AMD / ATI GPU To Work In Premiere Pro CS6 MPE

One thing that may of been missed by a lot of folks in the release of Premiere Pro CS6 - support for real time full res full frame effects by using OpenCL in Mercury Playback Engine. Almost everything thats done with CUDA on nVidia cards is also now being done as well in OpenCL on ATI / AMD GPU's. Read more on adobe site for the details. So I wanted to try this out on my iMac 27" as I figure it had a new enough GPU and enough VRAM to work.

A Little Hacking To Get Your GPU To Work

 

The list of offically supported GPU's is short - just 2. However its pretty easy to get your own GPU to work provided it meets the major requirement ( at least for CUDA ) of at least 768mb of VRAM. The GPU in my 2010 iMac is a 5750 with 1G of VRAM. A slightly older GPU, but enough VRAM to give it a go. Here is how I did it.

 

Pre Update, 10.7.4 is highly recommended as it has major OpenCL improvements, so I'd do this update first.

 

1. Locate the actual Premiere Pro application

 

2. Right click on the Prem Pro icon and in the contextual menu select "Open Package Contents"

 

3. Open up the Contents folder

 

4. Right click on the file named opencl_supported_cards.txt and do Get Info on the file

 

5. At the bottom of the Get Info window click the lock icon, enter your admin password when asked

 

6. If Sharing and Permissions isn't spun down, do so. Change admin at least to Read & Write, I also changed everyone as well. This will allow you to write the file back after changes

 

 

7. Change to Read & Write

 

8. Close the Get Info window

 

9. Now open the opencl_supported_cards.txt file into TextEdit. You'll see 2 cards list there.

 

10. Go to the OS X's top left apple button menu and select About This Mac

 

11. In About This Mac hit the More Info Button.

 

12. On the first screen ( Overview ) you'll see your GPU model. Drag the mouse cursor over the text so it selects, then hit Command C ( copy )

 

 

13. Back to text edit, go to the end of the last line. Hit enter, then paste the name of the GPU in.

 

 

14. Hit Save and then close the file

 

15. Start Up Prem Pro and enjoy hardware MPE on your ATI / AMD GPU

 

What If It Doesn't Work ?

If you start up Prem Pro and it crashes, you need to go back into the opencl_supported_cards.txt  and remove your GPU. If you find, with hardware MPE enabled that you are not stable, quit Prem Pro and remove the listing. So far my 5750 works fine, of course YMMV, I'm not responsible for you trashing Prem Pro, ect. Do this at your own risk... and have fun seeing if your GPU works !

Wednesday, August 17, 2011

Fixing LION AFP File Sharing When it Won't Connect

On 2 machines I installed LION on, AFP file sharing quit working. I'd get the error there were too many connections to the machine, when in fact there were none. Even AFP saw their where no users. Google a few weeks ago turned up nothing. Today, paydirt !

Here is the solution : 

In Lion Search for "AppleFilerServer.plist" - note that you can now once again search for system files in Lion, at least on my once machine.

 

 In /Library/Preferences/com.apple.AppleFileServer.plist there were two keys, maxConnections and maxGuests, that were set to 0. Looked like this:

 

<key>maxConnections</key><integer>0</integer>

<key>maxGuests</key><integer>0</integer>

 

I changed the values to 10, and it seems to be working now.

 

Some how installing Lion is resetting these values, or installing a new file with them set to zero. The 10.7.1 update does not fix the problem, you have to fix it yourself.

Monday, June 06, 2011

DIY Quick Fixes For Your Busted Letus Hawk

 

For $400, ( Ok, B&H has them on special for $349 ) none of what I'm going to reveal next should be needed. The repairs I've done and problems I've had are to be expected from something at maybe 1/3 of the price where you can say " well it was cheap, and the fix wasn't bad, some I'm ok with it."
 
When I first got the Letus Hawk LCD Viewfinder Loupe, the mounting holes stripped out. The inserts in the very sexy carbon fibre body are soft steel. My next replacement had ok inserts, but some weird blob, probably fungus developed on the inside of the lens. Ok, third time is a charm, right ? Well yes, for a while. 
 
After a bit of use, the hex screws came loose. I tightened them, and one of them stripped out again. This time, I just wasn't in the mood to exchange the unit again, even if it is covered under warranty. Instead I realized that since the bracket design was flawed, I needed to come up with a better idea. The fix was very simple, epoxy. Given that the body is carbon fibre, its made of either polyester or epoxy resin. Epoxy will stick to either very well, and I had some good quality epoxy that dried glossy black. 
 
letus hawk busted broken epoxy fix for stripped screws bolts
 
First I cleaned up the hood body by wiping it off with paint thinner, and letting that completely evaporate. Next I actually glued the rubber gasket on using ACC ( crazy glue ) by running the glue around the inside of the rubber bumper. I slipped the bumper onto the loupe body and this just isn't going anywhere. 
 
Next in the area where the metal bracket meets the loupe body, I sanded that area a bit to improve the bonding area.
 
I slid the loupe bracket into its socket on the camera, and made sure it was sitting the way its supposed to, and then placed the loupe itself on the LCD screen in proper alignment.
 
Finally I mixed up the epoxy, about a teaspoon's worth, and applied on the area where the bracket mounts to the loupe body. The epoxy I had was very thick, and I applied a pretty small amount to just cover the immediate bonding area. Since I was working above the actual camera LCD screen I was being super careful about not dripping or squeezing out any epoxy onto the screen surface. 
 
letus hawl LCD VF Viewfinder bracket fix
 
 I then screwed in the two screws, each with some epoxy on their shafts. Even though one was stripped out, it still gave me some grab, and the steel pin glued in place doesn't hurt anything. 
 
With the remaining epoxy, I globbed it on and around the metal bracket and out onto the loupe body for additional bonding area. I also got epoxy into the screw slots in the bracket to again help with getting  the best bond I could. Epoxy does have body strength and I was just taking advantage of it. 
 
I let it dry over night, and so far, so good. It looks like I'll now have a solid dependable connection that isn't letting go all the time. Sure its hard to design small reliable brackets likes this, but this is old ground in engineering. The answer is simple : hardened steel or stainless steel, not the cheap soft steel screws and inserts that are currently used. Also, if you haven't yet stripped out your screws ( it takes 2-3 adjustments to do so in my experience ) you can add a #4 washer ( read really small ) between the screw and the bracket. This will stop the bracket from moving away from the camera when you tighten it the one or two times that you can.
 
So my word to Letus is : get some hardened stainless steel bolts and inserts, or just change the mount completely… please ! the great optics deserve a better mounting system.

Tuesday, February 22, 2011

How To DIY Fix Your Intuos 2 Wacom Pen Button in 30 Seconds

I've got an Intuos 2 tablet that I "restored" a few years ago by getting a new pen surface for it, and some replacement pen nibs. While all of that works fine, the button on the pen simply falls out every ten minutes making using it far less then ideal, but hey it works. I finally got curious and frustrated enough to find a really really simple fix that has made the pen perfectly usable again, and the button hasn't fallen out since !

Monday, December 20, 2010

How to reload your card based project in FCP

Most folks seem to think, once you clear out a card based media project, going back to it is impossible / hard / requires voodoo. In an very straight forward video tutorial Piers Goodhew shows you how to archive the project, and bring it back including a trip through color.
 

FCP Retransfer Tutorial from Piers Goodhew on Vimeo.